Víno, nápoj bohov – ako čo najdlhšie udržať jeho kvalitu

Dávate si pred spaním na lepší spánok a relaxáciu pohárik vína? V tom prípade vám ostane otvorená fľaša, ktorú bežne odkladáme do chladničky. Čo robiť, aby sme takéto otvorené víno následne nemuseli vylievať a plytvať ním?

Víno, nápoj bohov – ako čo najdlhšie udržať jeho kvalitu
(zdroj: unsplash.com)

Somelieri neodporúčajú korok

Hovorí sa, že dobré víno rozveseľuje srdce človeka. Okrem toho má aj priaznivý vplyv na zdravie človeka i na pokožku, keď si doprajete napríklad kúpeľ vo víne. Najlepšie je na tom červené víno, ktoré obsahuje množstvo účinných zložiek a najmä antioxidantov. Pri udržaní čerstvosti vína by sme mali dať na rady somelierov. Podľa nich, ak ste víno nedopili, tak rozhodne do fľaše nevracajte korok. Ak chcete, aby víno ostalo čerstvé a predovšetkým chutné, s korkom vo fľaši to nedocielite. Víno by ste tak totiž udržali v kontakte so vzduchom. Len čo fľašu otvoríte, dostane sa do nej kyslík. Ak by ste porézny korok vrátili späť na fľašu, víno by bolo stále v kontakte so vzduchom, čo podľa somelierov nie je dobré.

Najdlhšie vydrží ružové víno

Ďalší trik spočíva aj v prelievaní vína. Víno, ktoré ste nedopili prelejte do menšej uzatvárateľnej sklenenej nádoby (nádoba by nemala byť veľká, ale malo by sa do nej zvyšné víno akurát zmestiť). Tým docielite, že v nádobe bude menšie množstvo vzduchu, ktorý reaguje s vínom. Vďaka tomuto triku bude víno chutiť stále sviežo aj niekoľko dní po otvorení. Zabudnite teda na trik s lyžičkou vo víne, ktorá má nejakým (nevysvetliteľným) spôsobom uchovať čerstvosť vína. Ani spomínaný korok či dokonca špeciálne zátky na vínové fľaše vám nepomôžu v uchovaní jeho sviežej chuti. Základom je teda nepustiť k otvorenému vínu vzduch, respektíve pustiť ho k nemu čo najmenej. Samozrejme, otvorená fľaša nevydrží večne. Najodolnejšie sú vína s vyšším obsahom alkoholu, pevnejšou štruktúrou a sladké vína. Menej odolné sú ľahšie vína s nízkou kyslosťou. Najkratšie vydrží šumivé víno – to by ste nemali držať otvorené dlhšie, než tri dni. Červené a biele víno zvládne maximálne 5 dní, ružové až 7.

Nemáte vývrtku?

Aj správne skladovanie vína stojí za zmienku. Otvorené víno by ste mali správne uzavrieť a uskladniť do tmavých či chladných priestorov. Pri archívnych vínach, ktoré sú staršie ako 20 rokov, si dávajte pozor. Víno začína oxidovať veľmi rýchlo, čím stráca chuť. Obecne je známe, že je jednoduchšie uskladniť vína z chladnejších oblastí než vína z teplých krajín. Na záver ešte pár praktických rád, čo robiť, keď ešte víno otvorené nemáte a nikde poruke nie je vývrtka. Domácim kutilom postačia aj skrutky, skrutkovače alebo kladivo. Kto by nepoznal internátny trik s varechou alebo iným tupým predmetom, ktorým jednoducho zatlačíte zátku dovnútra fľaše? Skúsiť to môžete aj tak, že zabalíte dno fľaše do uteráka alebo aj dvoch a opakovane budete udierať o stenu, až kým korok nevypadne. Odvážnejší môžu skúsiť pomocou zapaľovača alebo sviečky pomaly zahrievať hrdlo fľaše vína, a to priamo pod korkom. Teplom sa korok začne posúvať nahor a nakoniec z fľaše vyletí.